2015. március 31., kedd

Hajdu  és más típusú villanybojler vízkőmentesítése házilag

                                                        

Villany bojlerjeink vízkőmentesítését,tisztítását érdemes minél sűrűbben elvégezni.vagyis 2-3 évente Ha semmi gyanúsat nem észlelünk a berendezés működése közben, akkor egy átvizsgálás erejéig átnézethetjük egy villanyszerelővel. Vannak azonban a villanybojler vízkövességének olyan jellegzetes jelei, melyek alapján egyértelműen arra következtethetünk, hogy itt bizony már erőteljesen szükséges az eszköz vízkőmentesítése. A folyamatot elvégeztethetjük egy  szakemberrel, vagy akár mi magunk is megpróbálkozhatunk vele, ha elég elszántnak  érezzük magunkat.

Az elvízkövesedett bojler előjelei

                                         

Miközben a  villany bojlerünkben a vízkő egyre csak gyűlik így  egyre furcsább,kattogó hangokat hallhatunk, amelyekre biztosan felfigyelünk. Ennek oka az, hogy a bojler fűtőszála szinte már kizárólag a vízkővel érintkezik, így az gyakorlatilag felforralja a tartályban lévő vizet. Ennek következtében a fűtőszál gumitömítése elkezd olvadni, így szép lassan kiengedi a vizet ott,ahol nem kéne, és a bojler egyre intenzívebben kezd el csöpögni. A csöpögés legnagyobb hátránya az, hogy ha a bojler elektromos részeit is eléri, akkor akár még mi is veszélybe kerülhetünk, de a villanybojler egészen biztosan tönkremegy. Mindezek mellett a vízkövesség még a villanybojler fogyasztására is komoly hatással van, így villanyszámlánk akár a többszörösére is növekedhet.

A bojler vízkőmentesítésének folyamata házilag

         

A folyamat megkezdése előtt mindenképpen áramtalanítsuk a készüléket és ezt többször is ellenőrizzük vissza! Első lépésként csavarozzuk le a fedelet, majd a sorkapocs kábelcsatlakozásokat lazítsuk ki és vegyük ki a FÁZIS és NULLA vezetőket,és szigetelőszalaggal szigeteljük le(nehogy bárki is megszüntesse a bojler áramtalanítását.)Utána a FÖLDELŐ vezetőt egy 8-as csőkulccsal lazítsuk,és vegyük ki a helyéről.. Ezután csavarjuk le a hő korlátozó kapcsolót, majd távolítsuk el a bojlerbe vezetett 2-db szondát! Ezután következik a víz eltávolítása a bojlerből.A táp vizet (bemenő hideg vizet el kell zárni és a 2 db csatlakozó csövet,ami lehet flexi is lazítsuk meg és a biztonsági szelepet nyissuk ki..  Ha a kád,vagy mosdókagyló van a bojler alatt,akkor beleengedhetjük a vizet.Ha nincs semmi hasonló,akkor vödörbe kell leengedni a készüléket...ez egy lassabb folyamat.  Mikor ez megvan, egy szivaccsal kaparjuk  ki a vízkövet.Én kiszoktam mosni a bojler belsejét,mert  a benne maradt kis szilánkok könnyen akadályozzák az új alaplap tömítés helyes működését. Az alap lapról szereljük le a fűtőegységet és anódot, majd az alaplapot is tisztítsuk le! Ekkor derül ki, hogy érdemes-e kicserélni a fűtőegységet, illetve az aktív anód rudat. Az alaplap megtisztítása után szereljük be az új alkatrészeket, majd helyezzük vissza a helyére az új alaplaptömítéssel ! Ha biztosnak érezzük az összeszerelést,akkor jöhet a víz fel töltése,amihez a meleg víz oldali csapot nyissuk meg,hogy a levegő eltávozhasson a bojlerból meg.
Ezután  ellenőriztük, hogy a bojler nem e szivárog az alaplapnál., Ha száraznak ítéljük a munkánkat,akkor az elektromos alkatrészeket visszahelyezhetjük és a vezetékeket is visszaköthetjük a helyére.. Nézzük át még egyszer alaposan és ha rendben látunk mindent....bezárhatjuk a fedelet, és visszakapcsolhatjuk az elektromos tápot.Állítsuk be a hőfokszabályozót  de ne a maximumra! Pár óra múlva már használható meleg vizet kapunk a munkánk gyümölcséből.

2 megjegyzés:

  1. KEDVES HAJDÚ BOYLER FELHASZNÁLÓK,
    örömmel teszem közzé a legjobb tapasztalatomat KARADIN MESTER és munkatársa szakszerű karbantartási munkájáról. Kérésemre december 23 - án, még aznap megjelentek, a 120 literes tartályt leiszapolták, az összes elkopott, lestrapált fő elemet, fűtőszál, anód, hőszabályzó, villamos kábelek és az összes fontos tőmítéseket újra cserélték le. A ca. 25 - éves boyler ma úgy üzemel, mint új korában.Köszönettel, Koós Róbert / Budapest.

    VálaszTörlés
  2. Szia telefon számot elérhetöséget kérnék 06309986930 ere telefon levenfe

    VálaszTörlés